Ienuparul ( Fam. Cupressaceae ) creste in locurile stancoase, prin pasunile din regiunile muntoase si se mai numeste: anaperi, archis,cetina, finior, ialovat, jireapan, jneapan, turtel.
Fructele sale - Fructus Juniperi - sunt folosite in medicina. Ele contin ulei volatil, care le da un miros placut de rasina, zaharuri, acizi organici ( fumaric, acetic, oxalic ), saruri de potasiu si calciu, precum si un principiu amar ( iuniperina ).
Din fructele de ienupar se prepara un ceai care are actiune diuretica si antiseptica, dand bune rezultate in bolile de rinichi si basica udului.
Gravidele si bolnavii care prezinta inflamatii manifestate prin urinare cu sange vor evita folosirea lui.
Prin diureza si diaforeza pe care le produce, ceaiul din fructe de ienupar aduce ameliorare in reumatism, guta, hidropizie( apa in tesuturi ).
Ceaiul din fructele acestei plante se mai recomanda in bronsitele acute si cronice, usureaza tusea, mareste pofta de mancare, restabileste activitatea digestiva, inlatura dispepsiile de fermentatie, micsoreaza balonarile stomacului, mareste puterea de transpiratie, eliminand astfel toxinele din corp si pe aceasta cale. Primavara se recomanda o cura de fructe de ienupar sub forma de decoct ( 10-20 de boabe la un litru de apa.
Infuzia se prepara din 10 gr. ( 2 lingurite ) fructe la 200 gr. apa, din care se iau 3-4 linguri pe zi. Asociate cu frunze de mesteacan, fructele de ienupar isi maresc actiunea diuretica.
Frictiunile cu uleiul de ienupar in amestec cu spirt, in proportie de 1 gr. ulei volatil la 100 gr. spirt, calmeaza durerile provocate de reumatism, lumbago si diferite stari nevralgice. Frictiunea se mai poate prepara si astfel: o mana de fructe zdrobite se amesteca cu cca. 100 gr. alcool, iar dupa cateva zile se adauga un litru otet de vin. Dupa o macerare de 7-8 zile se strecoara si se intrebuinteaza la nevoie in stari febrile.
Fructele intra in compozitia ceaiului antireumatic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu