miercuri, 16 februarie 2011

MURUL - Rubus fruticosus


Murul ( Fam. Rosaceae ) este un arbust cu ghimpi ce creste in regiunile de ses si munte, formand hatisuri greu de patruns. Poporul il mai numeste si rug-de-munte, amura sau mur-negru.
Fructele sale negre, murele, placute la gust, dulci-acrisoare, sunt bogate in acizi organici si vitamine, fiind considerate un bun intaritor al organismului, usor laxativ in special la copii.
Medicina foloseste ffrunzele - Folium Rubi fruticosi - pentru efectul lor astringent si tonic, fiind recomandate in tratamentul diareei, iar sub forma de gargara in inflamatiile gingiilor, gurii si gatului. Ele contin tanin, flavone, acizi organici, vitamina C, etc.
Ceaiul de frunze da bune rezultate in gastro-enterite, colite. Este un bun tonifiant al organelor digestive. Ceaiul se prepara din una-doua lingurite de frunze la o cesca cu apa clocotita. Pentru gargara se face o fiertura mai concentrata din doua linguri la o cesca cu apa. Sub forma de cataplasme se foloseste in hemoroizi sau fisuri anale, niar sub forma de irigatii in leucoree.
In obezitate se recomanda ceaiul facut dintr-un amestec de frunze de mur, papadie, pelin, patlagina, coada-soricelului, tintaura si afin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu