joi, 3 februarie 2011

BRUSTURUL - Arctium lappa


Brusturul (Fam. Compositae) cunoscut si sub numele de lipan sau laptuc de Banat, este o planta care creste pe locuri necultivate, de la el folosim radacina - Radix Bardanae - care contine insulina, saruri de potasiu, un ulei volatil si o substanta cu actiune antimicrobiana.
Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diferite eczeme si alte boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufera de diabet, dar si pentru cei cu boli de ficat avand proprietatea de a reduce calculii biliari.
Ceaiul se prepara punand doua pana la patru linguri de radacina maruntita intr-un litru de apa clocotita, dupa un sfert de ora, se strecoara lichidul si se bea indulcit in cursul unei zile. Pentru diabet, ceaiul se indulceste cu zaharina.
Extern fiertura de radacina de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la cresterea parului. O data pe saptamana, dupa spalarea si clatirea parului se frictioneaza pielea capului cu acesta fiertura, la care se adauga si o ligura de otet. Sub forma de comprese, se aplica pe tenurile seboreice ( grase ), in acnee si eczema uscata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu