duminică, 6 februarie 2011

CHIMENUL - Carum carvi


Chimenul sau chimionul ( Fam. Umbeliferae ) este o planta ierboasa, numita in popor si secarica, care creste in mod natural prin fanetele din regiunea muntoasa, dar care se si cultiva.
Frctele de chimen - Fructus Carvi - sunt bogate in ulei volatil si au intrebuintari multiple atat in medicina, cat si in alimentatia omului. Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o ceasca cu apa are proprietatea de a elimina gazele din stomac ( carminativ ), la cei care sufera de balonari, mareste cantitatea de lapte femeilor care alapteaza, regleaza functiile stomacului, combate inflamatiile intestinale, calmeaza colicile, fluidifica secretiile bronhice si mareste diureza. Daca fructele de chimen le asociem in parti egale cu fenicul si coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.
In alimentatie, fructele acestei plante se folosesc la prepararea supelor, lichiorurilor, prajiturilor, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu