luni, 7 februarie 2011

CIMBRISORUL - Thymus serpyllum


In tratamentul medicinal se folosesc doua specii de cimbrisor: cimbrisorul-de-camp - Thymus serpyllum - ( denumit si cimbrisor, sarpunel, schinduf, timian, timisor ) si cimbrul-de-cultura - Thymus vulgaris - ( denumit si lamaioara ).
Cimbrisorul-de-camp creste in fanete, formand mici tufe. Planta se foloseste intreaga, fara radacina - Herba Serphylli.
Cimbrul-de-cultura -lamaioara - nu creste in flora spontana, ci este cultivat. Planta aceasta este originara de pe tarmurile Mediteranei si a fost introdusa in culturile de la noi abia in ultimii ani. Se intrebuinteaza planta culeasa in timpul infloririi - Herba Thymi.
Atat cimbrisorul-de-camp, cat si cel de cultura contin principii active asemanatoare ( ulei volatil, tanin si substante amare ), utilizandu-se in aceleasi scopuri. Datorita uleiului volatil pe care il contine, din cimbrisor se prepara un ceai cu proprietati expectorante, care calmeaza spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care este indicat a fi intrebuintat in tratarea tusei convulsive, bronsitei, raguselii si tusei astmaticilor. Pentru a se mari efectul calmant in tuse si bronsite, in compozitia ceaiului de cimbrisor se vor pune frunze de patlagina, de potbal, flori de nalba si radacina de ciubotica-cucului.
Avand si o actiune antiseptica puternica, ceaiul de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorand starea lor de functionare.Dea asemenea, ceaiul de cimbrisor, datorita uleiului volatil bogat in timol, poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali. Principiul amar in asociatie cu ceilalti componenti chimici din drog dau ceiului de cimbrisor si proprietati stomahice si stimulente, care il fac sa fie un bun tonic in cazul anemiilor. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita-doua de planta maruntita, oparita cu o cesca de apa clocotita. Lichidul se bea caldut, de preferinta indulcit cu miere de albine. Se poate folosi si un ceai mai concentrat, preparat din doua-trei linguri de cimbrisor la o cesca de apa clocotita, din care se vor lua doua-trei linguri pe zi.
Extern, cimbrisorul poate fi intrebuintat in bai aromatice care linistesc sistemul nervos, durerile provocate de reumatism si guta. Datorita proprietatii sale antiseptice poate fi folosit in plagi purulente si alte infectii ale pielii. Pentru tenurile grase, se prepara o infuzie din 20 gr. de planta la 500 gr. de apa, cu care se fac comprese de 15-20 de minute.
Cimbrisorul intra in compozitia ceaiurilor antidiareic, antiasmatic,pectoral, contra colicilor si in formula ceaiului pentru gargara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu