marți, 8 februarie 2011

COADA CALULUI - Equisetum arvense


Coada-calului ( Fam. Equisetaceae ) este o planta caereia ii plac locurile argiloase si umede. Se mai numeste bradulet, bradisor, barba-ursului, baba-sasului, coada-manzului, iarba de cositor, parul-porcului sau codaie. Se foloseste planta intreaga, fara radacina - Herba Equiseti - care contine o saponina, equisetanine, compusi flavonici, ulei volatil, substante amare, acid silicic, saruri de potasiu, calciu, sodiu, magneziu.
Datorita compozitiei sale chimice complexe, coada-calului are multe intrebuintari in medicina. Continutul insemnat de acid silicic si saruri minerale ii da proprietati remineralizante, lucru pentru care ceaiul din acesta planta se recomanda convalescentilor si anemicilor,sau sub forma de pulbere, 1-2 gr. pe zi. Continand ulei volatil, care-i imprima o actiune antimicrobiana, si saruri de potasiu, ceaiul se foloseste ca antiseptic si diuretic in boli de rinichi si vezica. Prin diureza pe care o produce, planta actioneaza favorabil in boli de inima, ficat, piele, in guta si reumatism. Saponinele, impreuna cu celelalte substante chimice din planta, usureaza expectoratia, calmand astfel tusea. In tulburarile digestive, ceaiul din coada-calului combate aciditatea crescuta, favorizand vindecarea ulcerului gastric.
Ceaiul se prepara din 4-5 lingurite de planta maruntita la un litru si jumatate de apa. Planta se fierbe 10-15 minute, apoi se strecoara, iar lichidul se indulceste. Ceaiul se bea caldut in cursul zilei.
Unii cerecetatori recomanda maceratia de planta la rece ca avand un efect diuretic crescut.
Extern se foloseste sub forma de cataplasme antiseptice, astringente, rezolutive si detersive.
Coada-calului intra in compozitia ceaiurilor: antibronsitic, antidiareic, antireumatic si diuretic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu