joi, 10 februarie 2011

DUDUL - Morus alba


Dudul ( Fam. Moraceae ) este un arbore care a fost adus in tara noastra cu multe sute de ani in urma din Asia. In unele locuri este denumit agud, fragar, cicrici, iagod, mura sau sorcoji. Este cultivat pentru frunzele sale folosite la cresterea viermilor de matase si pentru fructele placut acrisoare numite dude, agude sau cirice.
In scopuri medicinale se intrebuinteaza frunzele - Folium Mori - sub forma de ceai care are insusiri astringente si antidiabetice. Frunzele contin tanin, beta-caroten, malat si carbonat de calciu, arginina. Actiunea ceaiului se mareste daca i se adauga frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica. Ceaiul se prepara dintr-o lingura-doua de frunze maruntite, oparite cu o cesca de apa. Se iau trei-patru linguri pe zi.
Siropul facut din fructe proaspete are efect laxativ, usor diuretic, depurativ si pectoral. In unele tari se foloseste ceaiul facut din coaja radacinii, in proportie de 10%, pentru eliminarea viermilor intestinali.
Frunzele intra in compozitia ceaiurilor dietetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu