vineri, 11 februarie 2011

FRAGUL - Fragaria vesca


Prin locuri insorite cu tulpinile siroind prin iarba, fragul ( Fam. Rosaceae ) isi ridica floricele albe printre frunze trifoliate. Pe masura ce florile se trec, bobite mici rosii, dulci-acrisoare si placut parfumate apar si te imbie sa le culegi.

Fructele sunt bogate in vitamina A, acid salicilic si saruri minerale. Consumate proaspete, ele sunt reconfortante pentru organism. Medicina stiintifica le atrbuie proprietatea de a elimina acidul uric din sange, fapt pentru care se recomanda folosirea lor in tratarea gutei si a bolilor de rinichi.

Frunzele uscate - Folium Fragariae - contin tanin, un fenol ( fragarina ), flavone, putin ulei volatil, vitamina C, substante minerale, zahar. Sub forma de ceai ( o ligurita-doua la o ceasca cu apa ), frunzele se recomanda ca astringent in tratamentul diareei si ca diuretic in diferite boli de rinichi si basica udului. Datorita fragarinei, ele au proprietati dezinfectante.

In amestec cu frunzele de afin, zmeur si mur, frunzele de frag dau un ceai alimentar placut.

Frunzele de frag intra in compozitia ceaiului aromat, o bautura placuta, folosita in scop alimentar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu