marți, 15 februarie 2011

MAGHIRANUL - Majorana hortensis


Maghiranul ( Fam. Labiatae ) este originar din Arabia si Egipt. L noi se cultiva pe suprafete intinse ca planta condimentara. Planta inflorita - Herba Majoranae - se foloseste mai rar in scopuri terapeutice.
Datorita uleiului volatil si a vitaminelor C si A, ceaiul de maghiran stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale. Se recomanda in unele stari nervoase si mai ales in combaterea insomniilor. De asemenea, are insusirea de a mari diureza.
Cataplasmele caldute facute cu frunze de maghiran calmeaza colicile intestinale la copii.
Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de maghiran maruntit, peste care se toarna o ceasca cu apa fierbinte. Pe zi se beau doua-trei ceaiuri indulcite. Se utilizeaza mult in industria alimentara pentru condimentarea preparatelor din carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu