joi, 17 februarie 2011

NALBA - Althaea officinalis, Althaea rosea, Malva gabra, Malva neglecta


Sub denumirea de nalba se cunosc mai multe plante care se deosebesc intre ele ca port, insa contin principii active asemanatoare si se intrebuinteaza in aceleasi scopuri. Este vorba de Althaea Officinalis ( Fam. Malvaceae ) numita popular nalba-mare, nalba-alba, de la care se folosesc florile, frunzele si radacinile ( Flores, Folium et Radix Althaeae ); Althea rosea numita popular nalba-de-gradina, nalba-rosie, rujalina, trandafiri-negri, de la care se utilizeaza florile (Flores Malvae arboreae ); Malva glabra - nalba -de-cultura; Malva silvestris -nalba-de-padure, colaceii-babei, malaga, de la care se folosesc florile si frunzele ( Flores et Folium Malvae ); Malva neglecta Wallroth, numita popular casul-popii, cas, nalba-marunta, nalba-mica, ce la care se intrebuinteaza numai frunzele ( Folium Malvae ).
Toate partile acestor plante contin cantitati mari de mucilagii, datorita carora au proprietati emoliente. Sub forma de ceai se folosesc in inflamatiile cailor respiratorii (tuse, bronsita, laringita), cailor urinare, renale si in tulburari gastro-intestinale.
Ceaiul se prepara la rece. In acest caz, drogul se spala, apoi se pune la macerat in apa, in care s-a dizolvat un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Dupa o jumatate de ora se strecoara lichidul, se indulceste si apoi se bea treptat in cursul unei zile. Ceaiul se poate prepara si prin infuzie.
Frunzele de nalba oparite cu apa se folosesc sub forma de cataplasme emoliente si calmante, pentru a grabi coacerea furunculelor. Asociate cu flori de musetel si cu capsule de mac dau o buna gargara pentru amigdalite si abcese dentare. Sub forma de clisma se folosesc in colite si hemoroizi.
Decoctul facut din 20 gr. de radacina la 100 gr. apa se foloseste in laringite, traheite, sub forma de gargara, comprese la ochi precum si spalaturi vaginale.
Florile de nalba-de-gradina si ale celei de cultura, datorita culorii lor inchise, se intrebuinteaza si la colorarea otetului aromatic, vinurilor, siropurilor, etc.
Pentru tenul uscat si cu riduri, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii, se fierb timp de o jumatate de ora 30 gr. radacina cu 500 gr. apa, se lasa in repaus o jumatate de ora, apoi se strecoara. Daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten.
Florile de nalba-de-cultura intra in formula ceaiului pectoral, iar frunzele de nalba-mare in compozitia ceaiului pectoral, pentru gargara si a produselor cosmetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu