miercuri, 23 februarie 2011

OBLIGEANA - Acorus calamus


Obligeana ( Fam. Araceae ) este originara din India, unde era folosita ca medicament din timpurile cele mai vechi. In Europa a fost introdusa prin secolul XIII, de unde s-a raspandit si la noi in tara in judetele Timis si Bihor. Popular se mai numeste calm, speribana, speribana-tarcata, speteaza, speteaza-pestrita, speteaza-tarcata, trestie-mirositoare.
De la acesta planta se folosesc sub forma de ceai si tinctura tulpinile subterane denumite rizomi - Rhizoma Calami.
Ele contin un ulei volatil placut mirositor, un principiu amar ( acorina ), datorita carora obligeana are proprietati tonic-aperitive, sedative, anelgezice si se foloseste ca stimulent al secretiei gastrice, marind pofta de mancare si in diferite afectiuni ale stomacului. In caz de balonari abdominale ( flatulenta ), obligeana usureaza eliminarea gazelor ( carminativ ) si calmeaza colicile. Datorita unui principiu activ numit azarona, obligeana are actiune tranchilizanta ( calmant psihic ).
Ceaiul se preara prin infuzie din 15 gr. rizom maruntit cu 200 gr. apa. Se beau 3 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese.
Din rizomi se mai obtine si o tinctura, din care se pot lua de 2 ori pe zi cate 20 de picaturi inaintea meselor principale. Tinctura se prepara prin macerarea, timp de 8 zile, a 20 gr. radacina maruntita in 100 gr. alcool de 70 grade.
Pentru stimularea poftei de mancare, din obligeana se poate prepara o bautura tonica prin macerarea a 100 gr. radacina maruntita cu un litru vin negru, timp de 8 zile. Dupa trecerea acestui timp, lichidul se strecoara si se indulceste cu zahar dupa gust ( cca. 100-200 gr. zahar ). Se bea cate un paharel inaintea meselor principale.
In industria alimentara se foloseste ca aromatizant al lichiorurilor.
Rizomii acestei plante intra in compozitia ceaiului tonic aperitiv.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu