Acesta planta ( Fam. Compositae ) este cunoscuta de foarte multa vreme pentru proprietatile ei vindecatoare. Vechii egipteni o cultivau pentru tratarea bolilor de ficat, vezica si rinichi.Planta contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, de asemenea principii amare si o substanta din grupa zaharurilor numita inulina.
Se foloseste atat planta recoltata in timpul infloririi - Herba Cichorii - cat si radacina - Radix Cichorii.
Din radacina sau din planta intreaga se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza si functiile hepatice si renale. Cercetari recente demonstreaza ca infuzia obtinuta din radacina este mai activa decat cea din planta. Avand proprietati diuretice si depurative, cicoarea, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei-frati-patati, da un ceai care este folosit in combaterea furunculozei si acneei. Radacina de cicoare fiind un usor laxativ intra in componenta pulberii laxativ-purgative.
In scop alimentar, acesta planta este cultivata pentru a se separa cafeaua de cicoare, care are proprietati stomahice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu