marți, 15 februarie 2011

MACESUL - Rosa canina


Macesul ( Fam. Rosaceae ) este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Creste in regiunile de campie si deal, formand tufe, acoperite cu flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie. Este cunoscut sub numele de trandafir-salbatic, rug, cacadar, ruja.
Fructele sale - Fructus Cynosbati - sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a cantitatilor mai mici din vitaminele A,B1,B2,P,K, acid nicotinic ( vitamina antipelagroasa ).
Pe langa vitamine, macesele mai contin zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanin, etc. In terapeutica se folosesc ca tonic vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. La convalescenti sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin. Datorita vitaminei P, preparatele de macese mentin permeabilitatea si frgilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui. Macesele au insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afectiunile ficatului. Unii autori recomanda fructele de maces in starile de inflamatie intestinala, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si vezica.
Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 ore. Acesta insusire este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata.
Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb 10 minute intr-o jumatate litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe a clocoti. Dupa ce se racoreste ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile.
Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in urmatorul mod: peste 100 gr. de macese spalate si zdrobite se toarna un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 gr. zahar si se completeaza cu apa pana la un litru. Se pastreaza la rece. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C.
Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali. Fructele de maces intra in compozitia ceaiurilor aromat, hepatic si tonic aperitiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu