Nucul ( Fam. Juglandaceae ) este un arbore originar din Persia. Cojile verzi ale fructelor se intrebuinteaza din vechime in scopuri medicinale.
Frunzele de nuc - Folium Juglandis - contin vitamina C, flavonoide, juglona, hidrojuglona, caroten, tirozina, tanin, un principiu amar, urme de ulei volatil care le transmite mirosul placut caracteristic. Datorita acestei compozitii chimice, ele au proprietati astringente, antileucoreice si hipoclicemiante.
O ligurita de frunze oparite cu un sfert de litru de apa dau un ceai care se foloseste ca astringent in combaterea diareei. O infuzie mai concentrata se face folosind 20 gr. de frunze maruntite la 200 gr. apa, din care se ia de trei ori pe zi cate o lingura.
Frunzele de nuc sunt un bun tonic in scrufuloza si rahitism. In diabet au proprietatea de a scadea zaharul din sange. Singure sau impreuna cu frunze de salvie micsoreaza transpiratia. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea scurgerii albe (leucoree ). Baile generale facute cu frunze de nuc intaresc organismul, ajuta la vindecarea diferitelor boli de piele, ca eczeme zemuinde, ulceratii. Sub forma de comprese se folosesc in boli de ochi.
Decoctia ( 15 gr. de frunze la 200 gr. apa ) de frunze de nuc este buna pentru gargara in stomatite ( afectiuni ale gurii ).
Din frunzele de nuc se mai poate prepara si o alifie care ajuta la vindecarea ranilor. Pentru a obtine aceasta alifie, maceram 15 gr. frunze maruntite in 100 gr. ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei. Dupa 7 zile, vasul in care se afla acest amestec se pune pe baia de apa in fierbere si se lasa timp de trei ore. Se strecoara lichidul prin tifon sau panza, i se mai adauga 15 gr. ceara de albine si se pune din nou pe baia de apa timp de 30 minute. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire.
Frunzele de nuc intra in compozitia ceaiurilor dietetic si antidiareic.
Sub forma de comprese, se recomanda la tenurile grase. In aceleasi scopuri se folosesc si cojile verzi de nuca Cortex Juglandis nucum. Ele se mai intrebuinteaza la prepararea unor lichioruri si pentru vopsirea parului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu