marți, 15 februarie 2011

LEMNUL DULCE - Glycyrrhiza glabra


Lemnul-dulce ( Fam. Leguminosae ) este numit popular cioranglav, radacina-dulce sau iarba-dulce, datorita gustului dulceag pe care il are radacina. Planta creste pe malul apelor, in regiunile de ses.
In scopuri medicinale se folosesc radacinile - Radix Liquiritiae - care contin glicirizina, un glucozid flavonic, zaharuri, vitamine din grupa B, etc.
Radacina se intrebuinteaza sub forma de infuzie, extract sau pulbere. Se va evita fierberea radacinii ( decoctia ) pentru a nu trece in apa rezinele si substantele amare.
Are actiune usor diuretica, expectoranta, ajutand la fluidificarea secretiilor traheo-bronhice, calmand tusea. Este un usor laxativ.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antiulceroase si cicatrizante se recomanda in ulceerul gastric.
Cu radacina de lemn dulce se indulcesc ceaiurile si, in acelasi timp, se amelioreaza gustul neplacut al unor medicamente.
In dispepsiile de fermentatie se prefera indulcirea ceaiului cu lemn-dulce, deoarece, spre deosebire de zahar, acesta nu produce fermentatie.
Radacina de lemn dulce intra in compozitia ceaiurilor si a pulberei laxativ-purgative. In unele tari se foloseste la prepararea tutunului, berei si lichiorurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu