marți, 15 februarie 2011

LEVANTICA - Lavandula angustifolia


Levantica ( Fam. Labiatae ) este originara de pe tarmurile Mediteranei, iar la noi se cultiva ca planta ornamentala si aromatica.
Florile - Flores Lavandulae - sunt placut mirositoare, datorita unui ulei volatil care formeaza principiul activ de baza. Pe langa acest ulei, florile mai contin tanin si un principiu amar. In scopuri medicinale, florile se folosesc sub forma de infuzie care are actiune calmanta asupra sistemului nervos, recomandandu-se in neurastenie, migrene, boli de inima care au la baza un substrat de origine nervoasa. In acelasi timp, ceaiul de levantica mareste diureza, secretia biliara, putand fi folosit in amestec cu alte plante in tratamentul bolilor de rinichi si ficat.
Din florile de levantica se mai prepara un otet aromatic, cu care se fac frictiuni in caz de raceala, gripa si stari febrile. Pentru a obtine acest otet vom pune o mana de frunze de menta, de salvie, flori de levantica, petale de trandafir, cimbrisor si ienupar, peste care se toarna un litru otet de vin. Se macereaza timp de 7 zile, apoi plantele se strecoara si se storc. Se completeaza cu otet pana la un litru.
Levantica se foloseste la amestecul pentru bai aromatice, atat pentru parfumul placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor.
Florile de levantica, amestecate cu sulfina, alunga moliile si parfumeaza placut hainele si rufaria. levantica intra in compozitia aromatizantului pentru bai si a produselor cosmetice.
Florile si uleiul de levantica se folosesc in industria parfumurilor si lichiorurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu