
Paducelul ( Fam. Rosaceae ) este un arbust spinos, care creste prin carnduri si pe langa marginea padurilor. In unele locuri i se mai spune gherghin sau maracine alb.
In medicina se folosesc florile - Flores Crataegi - florile impreuna cu frunzele - Flores Crataegi cum folium - si fructele - Fructus Crataegi.
Toate partile acestei plante contin principii active de natura flavonica, colina, acetilcolina, trimetilamina, acid cafeic, ulei volatil, cu actiune sedativ-cardiaca, asemanatoare valerianei. Fructele contin vitaminele C, B, acizii citric si tartric.
Preparatele din paducel au insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, avand in acelasi timp si proprietatea de a scadea putin tensiunea arteriala. Se recomanda in anghina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie marcata. La cardiaci se recomanda ca o completare a tratamentului cu digitala sau cand aceasta nu este suportata.
Ceaiul de flori sau fructe se prepara prin infuzie. O lingurita de flori sau fructe se opareste cu 250 grame apa clocotita . Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara, se indulceste si se bea in cursul unei zile. Florile sau fructele de paducel, asociate cu valeriana si talpa-gastei, isi maresc efectul medicinal.
Tinctura se prepara in modul urmator: 20 grame flori sau fructe se macereaza timp de 10 zile in 100 grame alcool de 60 de grade. Din aceasta tinctura se iau de tri ori pe zi cate 10-15 picaturi inainte de culcare. La cardiaci, pe langa reglarea batailor inimii, tinctura produce un somn linistitor.
Amestecul de tinctura de paducel cu tinctura de valeriana se recomanda in bolile de inima si origine nervoasa. Din acest amestec se iau de trei ori pe zi cate 30-50 picaturi inainte de masa.
Florile de paducel intra in compozitia ceaiurilor antiastmatic si calmant impotriva tulburarilor cardiace, iar fructele in ceaiul calmant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu