luni, 7 martie 2011

PAPADIA - Taraxacum officinale


De la papadie ( Fam. Compositae ), careia in unele locuri i se mai spune papa-lunga sau parasita-gainilor, se folosesc atat frunzele - Folium Taraxaci - cat si radacinile - Radix Taraxaci - care contin un principiu activ amar ( taraxacina ). In afara de acesta, frunzele mai contin proteine, vitaminele A,B,C si D, iar radacinile inulina, rezine, tanin, vitamine, sterol, colina, acid cofeic, etc.

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de papadie se recomanda in obezitate ( ingrasare peste masura ), in boli de ficat, marind secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare la convalescenti, are actiune diuretica, sporind cantitatea de urina in 24 de ore. Prin diureza pe care o produce, face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in eczeme si alte boli de piele, in guta, reumatism si ateroscleroza.

Ceaiul se prepara prin infuzie sau decoctie, dintr-o ligurita-doua de drog maruntit cu 250 grame de apa. In decursul unei zile se beau doua-trei ceaiuri.

Frunzele tinere se consuma sub forma de salata, facand parte din cura de primavara.

Papadia intra in compozitia ceaiurilor depurativ, dietetic, gastric si hepatic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu