marți, 31 mai 2011

PINUL - Pinus Montana


Pinul ( Fam. Pinaceae ) creste alaturi de brad si molid si i se mai spune chifar, luciu si zetin. Pinus montana numit jneapan sau jep creste in golurile alpine.

De la pin se folosesc mugurii - Turiones Pini - care contin ulei volatil, rezine, datorita carora au un efect balsamic in inflamatiile cailor respiratorii insotite de tuse si bronsite. Ceaiul de muguri de pin are si actiune diuretica, recomandandu-se in pielite, cistite si uretrite.

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de muguri care se oparesc cu 250 grame de apa. Dupa 15 minute, se stercoara lichidul si se induleceste cu miere de albine sau cu zahar. Se beau doua-trei ceaiuri caldute pe zi.

Din mugurii de pin se poate prepara si un sirop dupa urmatoarea formula: se zdrobesc 100 grame de muguri, peste care se toarna 100 grame de alcool de 60 de grade. Se lasa la macerat, intr-un vas acoperit, timp de 12 ore, agitand din cand in cand. Se toarna apoi 1/2 litru de apa clocotita, iar dupa 6 ore se strecoara printr-o panza deasa. Se adauga 640 grame de zahar, se dizolva la cald pe baia de apa, se filtreaza printr-o panza, se completeaza cu apa pana la 1 kg. si se pastreaza in sticle de capacitate mica. Copiii vor lua trei lingurite pe zi, iar adultii 3 linguri.

Extern, mugurii de pin se folosesc pentru bai cu actiune antiseptica si cicatrizanta.

Mugurii de pin intra in compozitia ceaiurilor antibronsitic si aromatizantului pentru bai.

http://www.paring.webs.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu