marți, 7 iunie 2011

PORUMBARUL -Prunus spinosa


Porumbarul ( Fam. Rosaceae ) face parte dintre arbustii care infloresc printre primii dupa topirea zapezii. Prin unele locuri i se mai spune maracine, scorombar, spin, tarn sau cotobrel.

In diferite boli se folosesc atat florile - Flores Pruni Spinosae - cat si fructele - Fructus Pruni Spinosae - carora li se mai spune porumbe sau porumbele. Florile au actiune usor laxativa, diuretica si sedativa, calmand durerile. Unii autori le atribuie proprietati diuretice si depurative datorita compusilor flavonici ( kemferol si quercetin ).

Fructele contin zaharuri, acizi organici, saruri de calciu si magneziu, vitamina C.Se folosesc ca tonifiante ale stomacului si in combaterea diareei. In diferite boli de rinichi si vezica aduc ameliorare, datorita proprietatii lor diuretice si antiseptice. Se recomanda ca dezintoxicant in uremie, guta si artritism.

Ceaiul de flori si fructe se intrebuinteaza in tusea convulsiva. Ceaiul de flori se prepara prin infuzie, iar cel din fructe prin decoctie. Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, preparate dintr-o lingurita de flori sau fructe cu 250 grame de apa.

Mustul din fructe proaspete se foloseste pentru oprirea scurgerii de sange din nas.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu