marți, 7 iunie 2011

PORUMBUL - Zea Mays


Porumbul ( Fam. Gramineae ), numit in unele regiuni papusoi sau cucuruz, este originar din America.

In scopuri medicinale, de la porumb se foloseste sub forma de ceai matasea - Stigmata Maydis - care contine saruri de potasiu, calciu si siliciu, vitaminele C, B6, E si K, ulei volatil, alantoina, glucide, ergosterina, betaina, ssaponine, etc. Matasea este diuretica, fapt pentru care se recomanda mai ales pentru piatra la rinichi, cistite si albuminorie. Prin diureza pe care o produce, ajuta la eliminarea apei din tesuturi, influentand in bine unele boli de inima si obezitate.

Cercetarile mai noi au aratat ca ceaiul din matase de porumb mareste secretia biliara, micsoreaza depunerea de saruri in bila, ceea ce influenteaza in bine bolile de ficat si colecistitele.

Datorita vitaminei K, matasea de porumb are proprietati hemostatice, intrebuintandu-se mai ales in menstruatia neregulata si menopauza. Matasea de porumb se mai recomanda in tulburari circulatorii datorita afectiuniloor cardio-vasculare ca: guta, artritism, uricemie ( prezenta acidului uric in sange ) etc.

Ceaiul se prepara din 10 grame (cca. 2 linguri ) matase de porumb la 200 grame de apa. Se ia la 3 ore o lingura.

Matasea de porumb intra in compozitia ceaiurilor diuretic si hepatic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu