marți, 7 iunie 2011

SALCIA - Salix alba, Salix fragilis, Salix purpurea L.


De la salcie ( Fam. Salicaceae ) se foloseste coaja - Cortex Salicis - pentru continutul ei bogat in glicoczizi de natura salicilica ( salicina si populina ), oxalati, tanin, etc. Datorita acestei compozitii chimice, coaja de salcie, sub forma de ceai, are proprietati antinevralgice, folosindu-se in reumatism si guta. Mai are insusirea de a scadea febra. Ceaiul se prepara prin decoctie din 10 grame coaja maruntita la 200 grame apa. Din acest ceai se iau 3 linguri pe zi.

Ceaiul de amenti ( inflorescente ) are proprietati sedative, nervine, combate insomnia eretismul genital si starile de tristete.

Intrebuintata extern, datorita taninului, coaja are proprietati cicatrizante, coagulante si hemostatice, folosindu-se sub forma de bai in ulceratiile pielii si hemorizi sau de gargara in afectiunile gatului si gurii. Pentru bai si gargara, decoctul se face mai concentrat.

Coaja de salcie intra in compozitia ceaiului antireumatic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu