sâmbătă, 11 iunie 2011

SCHINELUL - Cnicus benedictus


Schinelul (Fam. Compositae) este originar din sudul Europei. La noi se cultiva pentru calitatile sale medicinale.

Se foloseste planta inflorita - Herba Cnici; Herba Cardui benedicti. Contine principii amare ( cnicina, benedictina ), care produc o secretie inceata, dar de lunga durata a sucului gastric, marind astfel pofta de mancare. Ceaiul, tinctura sau vinul facute din schinel se recomanda in tulburari digestive si stari inflamatorii ale stomacului. Unii autori recomanda schinelul in bolile de ficat si ale cailor respiratorii. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 grame de apa. Se indulceste cu zahar si se bea cate un sfert de ceasca, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Tinctura se obtine prin macerarea a 20 grame planta in 100 grame alcool de 70 de grade, timp de 7-8 zile. Se iau 40-50 picaturi in putina apa sau vin, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Extern, se foloseste sub forma de prisnite sau bai in arsuri, degeraturi si diferite ulceratii ale pielii.

Schinelul intra in compozitia ceaiului tonic aperitiv.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu