sâmbătă, 11 iunie 2011

SOVARVUL - Origanum vulgare


Sovarvul creste prin locuri uscate, pietroase, in regiunea dealurilor. In unele locuri i se mai spune dost, brosca sau milot. Se foloseste planta inflorita - Herba Origani - datorita continutului in ulei volatil bogat in timol si carvacol etc., care-i transmite un miros placut.

Ceaiul de sovarv calmeaza spasmele cailor respiratorii, aducand ameliorare in tusea convulsiva, astma, bronsita si in inflamatiile traheei. Fluidifica secretiile bronhice si ajuta la expectoratie. Datorita unui principiu amar pe care-l contine, cat si a uleiului volatil, sovarvul este intrebuintat in boli de stomac si pentru a mari pofta de mancare, mai ales acolo unde se constata o diminuare a sucului gastric.

Infuzia de sovarv se prepara din 15 grame planta maruntita la 200 grame apa. In boli de stomac se iau 3-4 linguri pe zi inainte de masa. Se poate prepara o infuzie mai slaba, folosidu-se o ligurita de planta la o cesca cu apa, din care se beau doua-trei ceaiuri pe zi.

Pentru a usura expectoratia, infuzia se poate prepara si astfel: dintr-un amestec de 10 grame sovarv, 20 grame frunze de potbal si 20 grame de radacina de nalba se iau doua lingurite, care se oparesc cu un pahar de apa clocotita. Dupa 15-20 minute, infuzia se strecoara, se indulceste cu miere de albine sau cu zahar si se bea cate un sfert de pahar de 3-4 ori pe zi.

Extern, se foloseste ca antiseptic, sub forma de bai aromatice sau comprese (prisnite) in diferite boli de piele.

Sovarvul intra in compozitia ceaiurilor antibronsitic, sedativ si a aromatizantului pentru bai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu