duminică, 12 iunie 2011

TRANDAFIRUL - Rosa


TRANDAFIR-DE-DULCEATA - Rosa centifolia

TRANDAFIR-DE-DAMASC, TRANDAFIR-DE-LUNA - Rosa damascena

De la trandafir (Fam. Rosaceae) se folosesc petalele - Flores Rosae - care contin ulei volatil bogat in geraniol, nerol, citronelol etc., precum si derivati flavonici ca quercitina, coloranti de natura antocianica (cianina), tanin, acid galic etc.

Petalele proaspat culese servesc la extragerea uleiului de rose, folosit mult in parfumerie.

Petalele uscate, in infuzie, se folosesc sub forma de comprese pentru ochii obositi, in gargare, macerate in miere de albine, in tratamentul afectiunilor bucale la sugari.

Ceaiul facut din 1-2 lingurite de petale la 250 grame apa se recomanda in diareele cronice.

Din petalele de trandafir se prepara un otet aromatic, care sub forma de frictiune contribuie la scaderea febrei in raceala. Otetul se prepara dupa urmatoarea formula: 100 grame petale de trandafir se macereaza timp de 5 zile cu un amestec de 100 grame spirt si 900 grame otet de vin. Dupa trecerea acestui timp, lichidul se filtreaza in sticle curate iar petalele se storc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu