duminică, 12 iunie 2011

TRAISTA-CIOBANULUI - Capsella bursa pastoris


Traista-ciobanului (Fam. Cruciferae), numita si tasculita, buruiana-de-friguri, pastele-calului, punga-popii, pungulita-pastorului, etc. este o planta care creste pe locuri cultivate si necultivate, pretutindeni in tara noastra. Intrebuintarile ei in medicina sunt cunoscute inca din vechime. Cercetarile mai noi au gasit ca planta inflorita - Herba Bursae pastoris - contine amine ca colina si acetilcolina, derivati fenolici ca hisopina, o glicozida, acid protocatehic, saruri de potasiu.

Preparatele din traista-ciobanului au actiune uterotonica si hemostatica, folosindu-se in hemoragii uterine, regland fluxul menstrual si calmand durerile abdominale. In acest scop se recomanda o infuzie concentrata preparata din 10 grame planta la 200 grame de apa, din care se iau 4-5 linguri pe zi. Tratamentul va incepe cu 10 zile inainte de aparitia ciclului.

Unii autori recomanda o cura mai indelungata cu aceasta planta in ateroscleroza si boli de rinichi, deoarece are proprietataea de a restabili presiunea sangelui atat in tensiunea scazuta, cat si in cea ridicata.

Infuzia se intrebuinteaza si in diaree, datorita proprietatilor astringente pe care le are planta.

In amestec cu coada-calului, proprietatile terapeutice ale plantei se maresc. Din acest amestec se macereaza doua lingurite cu doua pahare de apa rece timp de 8 ore, apoi se strecoara.

Peste plantele ramase in vas se pune un pahar cu apa clocotita si se lasa 10-15 minute, apoi se stercoara. Se amesteca ambele lichide si se bea cate o jumatate de pahar pe zi, alternand cu o zi pauza.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu