luni, 13 iunie 2011

URZICA - Urtica dioica


Urzica (Fam. Urticaceae) se foloseste in medicina pentru continutul sau bogat in vitaminele A, B2, C si K, clorofila, mucilagii, substante azotoase.

In vechime, bolnavii de reumatism erau batuti cu urzica proaspat recoltata, care le producea o activare a circulatiei sangelui cu eliberarea de histamina.

Frunzele de urzica - Folium Urticae - se folosesc atat ca aliment in cura de primavara pentru regenerarea organismului, cat si sub forma de ceai cu actiune diuretica in bolile de rinichi. Dupa unii cercetatori , ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva ceaiul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita vitaminei K, recomandandu-se in hemoroizi, menstruatii abundente si neregulate, hemoragii uterine dupa nastere. In diaree, are rolul de a micsora flora microbiana care a provocat afectiunea, ducand la vindecare, iar in diabetul zaharat, ceaiul de urzica in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole face sa scada zaharul din sange.

De asemenea, ceaiul de urzica influenteaza in bine bronsitele. In stari de avitaminoza, o cura de urzici aduce o inviorare intregului organism. Prin diureza pe care o produce contribuie la reducerea apei acumulata in tesuturi.

Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la o ceasca cu apa. Se beau doua-trei ceaiuri pe zi.

In hemoroizi urmati de hemoragii se recomanda un ceai preparat astfel: dintr-un amestec de frunze de urzica, flori de coada-soricelului ( din fiecare cate 20 grame) si coaja de crusan 60 grame se ia o lingura si se opareste cu doua pahare de apa. Dupa 10 minute se strecoara si se bea cate un pahar si jumatate la culcare. Acest ceai ajuta la tonificarea organismului.

Urzica este una dintre cele mai bogate plante in clorofila, substanta mult utilizata in industria cosmetica si dermatologie pentru proprietatile sale dezodorizante, de a stimula refacerea tesuturilor, opri supuratiile, folosindu-se la vindecarea ranilor, tratamentul ulcerului varicos, diferite afectiuni ale gurii. Cercetarile mai noi au descoperit actiunea antimicrobiana a urzicii fata de anumiti agenti patogeni, in special a celor care provoaca dezinteria.

Sub forma de bai, frunzele si radacina de urzica - Radix Urticae - impreuna cu radacina de brustur se folosesc pentru intarirea radacinii parului, combaterea seboreei si a matretei.

Frunzele de urzica intra in compozitia ceaiului antibronsitic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu