duminică, 12 iunie 2011

UNGURASUL - Marrubium vulgare


Ungurasul ( Fam. Labiatae) este o planta pe care o intalnim in locuri virane, pe langa garduri, daramaturi si drumuri. Prin unele locuri i se mai spune baltatura, catusnica-salbatica sau voronic. Planta - Herba Marrubii - contine tanin, urme de ulei volatil, un principiu amar (marubina), mucilagii, acid ursolic, saponine etc. Se foloseste ca tonic amar pentru restabilirea poftei de mancare. Mareste secretia bilei, ajutand astfel la descongestionarea ficatului. Este intrebuintata in combaterea secretiilor bronhice, ajutand la eliminarea lor, calmeaza starile de spasm in tusea convulsiva si astm. Are proprietatea de a scadea febra si a regla ritmul cardiac.

Ceaiul se prepara prin infuzarea unei lingurite de planta cu o cesca de apa. Se iau doua-trei ceaiuri pe zi, de preferinta pe stomacul gol. Planta fiind foarte amara se recomanda a se face o infuzie mai concentrata ( 2 linguri la o cesca de apa), din care se bea cate o lingura cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Extern, baile cu aceasta planta dau bune rezultate in unele boli de piele, cicatrizarea ranilor, ulceratii invechite.

Intra in compozitia ceaiului antiasmatic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu