sâmbătă, 12 februarie 2011

GHINTURA - Gentiana lutea, gentiana puntata, gentiana asclepiadea


Aceste plante ( Fam. Gentianaceae ) cresc in regiunea alpina a tarii. Gentiana lutea cu florile de culoare galbena, din cauza raritatii sale, a fost declarata monument al naturii. Gentiana punctata are florile galbene cu puncte brune. Aceste doua specii sunt numite popular: entura, dintura, intura si ochincea. In regiunea sub-alpina intalnim Gentiana asclepiadea cu florile albastre, caruia poprul ii spune lumanarica-pamantului, besicuta, doi-frati, intura, lumanarica, taietura.

Proprietatile ghinturei de a vindeca anumite boli sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. De la ea se foloseste radacina - Radix Gentianae - care contine o cantitate mica de ulei volati si o serie de glicoizi ca: gentiopicrina, amarogentiina, cu proprietati tonice - aperitive si stomahice, precum si materii colorante.

Sub forma de infuzie, decoctie, tinctura, sirop, vin, ghintura are insusirea de a excita secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. In acelasi timp, in doze mici, ea este si un stimulent al sistemului nervos central, mareste secretia biliara, usurand astfel functiile ficatului. Radacina de ghintura are si proprietati vermifuge.

Atat infuzia cat si decoctul se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la 1 litru de apa. Fiind foarte amara si din acesta cauza fiind greu de luat, se intrebuinteaza mai des vinul si tinctura.

Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 gr. radacina in 100 gr. alcool de 70 de grade, timp de 7-8 zile. Din acesta tinctura se iau10-15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Vinul se prepara in modul urmator: se iau 30 gr. ( cca. 3 linguri ) radacina maruntita si se amesteca cu 60 gr. alcool de 70 de grade ( cca. 5-6 linguri ) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 de ore, apoi se adauga un litru de vin si se macereaza 10 zile, agitand din cand in cand intreg continutul. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se adauga la acesta cantitate 100-200 gr. de zahar. Cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale, se ia cate o lingura de vin de ghintura. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, dupa masa ele ajuta la digestie.

Copiilor care sunt slabiti si nu au pofta de mancare li se poate da vin sau tinctura. In general, la varsta de 10-12 anise recomanda 5-10 picaturi de tinctura sau o lingurita de vin inaintea meselor principale. totusi se prefera ca la copii sa se dea sirop de ghintura, cate 3-4 lingurite pe zi.

Siropul se prepara astfel: 10 gr. de radacina se oparesc cu 150 gr. de apa. Dupa 6 ore se strcoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 gr. de zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.

Radacina de ghintura intra in compozitia ceaiului tonic-aperitiv si in formula de preparare a unor lichioruri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu