Gutuiul ( Fam. Rosaceae ) este originar din Asia. La noi creste prin gradini si i se mai spune maior.
Gutuile coapte se recomanda celor care au stari de lenevire a stomacului ajutand la digestie. Ele au proprietati calmante si sedative. Siropul, jeleul, gemul si marmelada de gutui amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii. Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai, care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii.
Ceaiul se obtine dintr-o ligurita de samburi, care se oparesc cu o ceasca de apa fierbinte. Lichidul se bea indulcit cu miere de albine sau zahar.
Frunzele - Folium Cydoniae - se intrebuinteaza sub forma de ceai ca astringent in tratarea diareei.
In asociatie cu frunze de afin, mur, zmeur si fructe de maces, frunzele de gutui dau un gust placut la ceai, care poate fi intrebuintat ca aliment.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu