marți, 15 martie 2011

PATLAGINA - Planto lanceolata,Plantago major, Platago madia


Patlagina ( Fam. Plantaginaceae), numita popular si platagina, limba-oii sau mama-ploii, creste pretutindeni in tara noastra.

Frunzele acestei plante - Folium Plantaginis - au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente,datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului si unui glicozid ( aucubina ). Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au in acelasi timp si o actiune de calmare a tusei si astmei. Taninul imprima patlaginei o actiune antidiareica.

Cercetari mai noi au aratat ca patlagina are proprietati utile in tratamentul ulcerului stomacal, avadn o actiune cicatrizanta si fitoncida. Vitamina K aflata in frunze le imprima proprietati hemostatice ( de a opri hemoragiile ).

Rezultate bune au fost obtinute si in ateroscleroza, preparatele de patlagina avand insusirea de a preveni cresterea colesterolului si a micsora tensiunea arteriala.

Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze maruntite cu o ceasca de apa clocotita. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara, se indulceste cu miere sau cu zahar si se bea cate o lingura la doua-trei ore.

In ulcerul stomacal, se recomanda de doua-trei ori pe zi cate o jumatate de gram de praf de patlagina ( 2-3 varfuri de cutit ) sau cate o lingura la doua-trei ore din infuzia preparata din 10 gr. de frunze cu 200 gr. apa.

Extern, se foloseste sub forma de bai in tratamentul ulcerului varicos, ulceratii ale pielii, in conjunctivita, blefarita, iar sub forma de gargara, in laringite, traheite si in diferite afectiuni ale gurii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu