duminică, 12 iunie 2011

TURITA-MARE - Agrimonia eupatoria


Turita-mare (Fam. Rosaceae) are flori galbene si creste in regiunile de ses si dealuri. Este cunoscuta si sub numele de turicioara, leusteanul-muntelui, coada-racului sau galbenare-de-germe.

Se foloseste planta intreaga cu flori - Herba Agrimoniae - care contine ulei volatil, substante amare, tanin, siliciu etc. In tulburarile cailor biliare si gastro-intestinale, favorizeaza eliminarea secretiei biliare, aducand astfel o usurare si o descongestionare a ficatului. Se recomanda, de asemenea, la eliminarea calculilor renali si biliari. Prin taninul pe care-l contine, turita-mare are actiune astringenta in combaterea diareei.

Unii autori o recomanda in diateza urica ( tendinta de a depune acid uric), in reumatismul cronic, articular si muscular. Cura de turita-mare da bune rezultate in unele stari alergice manifestate prin urticarie ( mancarime).

Ceaiul se prepara sub forma de infuzie sau decoctie dintr-o lingura de planta maruntita la o cesca cu apa. Se beau doua-trei ceaiuri caldute pe zi, de preferinta pe stomacul gol.

Extern, sub forma de bai, se recomanda in ulcere varicoase si plagi, in afectiuni oculare, iar sub forma de gargara, in stomatite, gingivite etc.

Turita-mare intra in compozitia ceaiurilor antidiareic si hepatic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu